Jeu-de-Boules

Informatie Jeu de Boules

JEU-DE-BOULS

Vanuit de behoefte elkaar te blijven zien na een korfballend leven en een deel van de zondag zoals altijd op het Phoenix-veld door te brengen, is jeu-de-boules onder de vlag van Phoenix ontstaan. De meeste jeu-de-boulers zijn dan ook al jarenlang lid van Phoenix en hebben zelf (ooit) gekorfbald bij Phoenix. In ieder geval is elke jeu-de-bouler op de een of andere manier al eerder verbonden met Phoenix. Ook van eventuele nieuwe deelnemers verwachten we dat zij minimaal algemeen lid zijn of worden.

Op dit moment zijn er 36 ingeschreven spelers. Net zoals bij korfbal mag je ook afschrijven als je niet kunt. Rekening wordt gehouden met weekenddiensten van opa’s en oma’s en vooral in het voorseizoen met de caravan. Toch zijn er altijd voldoende mensen aanwezig om de onderlinge competitie te spelen.

We spelen op de zand-grindbaan naast het clubgebouw van Phoenix. De velden moeten we – ouderwets – zelf uitleggen. Ook het onderhoud van de baan is in eigen beheer. Op woensdagochtend zijn verschillende jeu-de-boulers aanwezig om dit te doen én om klussen in en rond het clubgebouw uit te voeren.

Jeu-de-boules heeft geen bestuur, wel een aantal mensen dat van alles regelt Zo is de wedstrijdleiding in handen van Henk van Oosten. Hij wijst de teams bij loting aan en maakt de baanindeling. Voor de financiën en de uitvoering van de lief-en-leed-pot zorgt Dinie Rijksen. Alle overige sociale aspecten regelt Dittje van Eeden.

Spel en spelregels
Het speelseizoen jeu-de-boules onder de vlag van Phoenix start in maart en loopt tot oktober. Elke zondag vanaf 13.00 uur is er een onderlinge competitie. We spelen in teams van twee spelers, een zogenaamde doublette. Gespeeld wordt volgens de regels van de NJBB. Afspraken over het gooi-startpunt, het meten van de afstand bij onduidelijkheid, de regels over de baan, de puntentelling, we volgen ze allemaal. Niet omdat het moet, maar omdat het de sfeer verbetert.

Sfeer
De sfeer, het sociale aspect bij jeu-de-boules is een zeer belangrijk onderdeel. Niet iedereen het altijd eens met elkaar, soms is verliezen minder leuk dan winnen, net zoals in elk team en elk spel. Maar nooit leidt dit tot problemen. Elke zondag praten we gezellig na onder het genot van een rosé, rosébier of biertje. Eenmaal per seizoen is er een barbecue, eenmaal per seizoen een ‘gewoon etentje’. Tussendoor is er altijd wel iemand jarig die wat lekkers meeneemt. Aan het eind van het jaar, ergens in oktober gaan we gezamenlijk een dagje of soms een weekendje weg.

Open jeu-de-boules-toernooi
Op eerste pinksterdag organiseren we elk jaar een open jeu-de-boules toernooi. Andere Phoenix-leden of familieleden kunnen dan (hernieuwd) kennismaken met het jeu-de-boules. Dit alles onder het genot van een heerlijk wijntje, een croissantje en Franse kaasjes

Meer weten?
Wil je meer weten, kom in het seizoen op zondagmiddag langs of neem contact op via jeudeboules@svphoenix.nl

De spelregels in het kortJeu-de-boules is een verzamelnaam voor balspelen. Onze spelsoort heet PÉTANQUE. Onderstaand de internationale spelregels in beknopte vorm.

• Pétanque wordt gespeeld, 2 tegen 2 met elk drie boules; 3 tegen 3 met elk 2 boules; maar ook 1 tegen 1 met elk 3 boules. 1 Tegen 1 noemen we tête à tête, 2 tegen 2 doublette en 3 tegen 3 triplette. Bij Phoenix spelen we altijd doublette.
  • Het but (doelballetje) is van hout en heeft een diameter van 25 tot 35 mm.
  • De boules hebben een diameter die varieert van 7.05 tot 8 cm, en het gewicht mag minimaal 650 en maximaal 800 gram zijn.
  • Voor de wedstrijd begint, bepalen de teams door een eerste worp met van elke team één bal, wie mag beginnen.
  • De winnaar legt op één meter van welk obstakel ook een cirkel met een diameter tussen de 35 en 50 centimeter. .
  • De speler die het but werpt zal deze tussen de 6 en 10 meter moeten deponeren.
  • Het team dat het but werpt, werpt ook de eerste boule en probeert deze zo dicht mogelijk bij het but te plaatsen. De voeten moeten in de cirkel staan en mogen niet van hun plaats komen voordat de geworpen boule de grond heeft geraakt.
  • Lukt het vervolgens de tegenstander hun boule beter te plaatsen, dan hebben zij de leiding. Dit net zolang tot hun boule dichter bij het but ligt.
  • Vervolgens mag het eerste team weer proberen de situatie naar haar voordeel om te buigen en gaat daar mee door tot het al of niet gelukt is.
  • Heeft een team geen boules meer dan kunnen haar tegenstanders met de nog resterende boules proberen meer punten te scoren.
  • Hebben beide teams geen boules meer dan worden de punten geteld. Dat zijn er zoveel, als een team boules dichter bij het but heeft liggen dan de beste boule van zijn tegenstander.
  • Er is nu één werpronde gespeeld.
  • Winnaar is het team dat als eerste 13 punten heeft gehaald.

dinsdag 4 september 2018
04/09 19:30RWA 2 - Phoenix 2