• Phoenix C1 zoekt de grenzen in 2022!

  Korfbal  is een prachtige sport,  er worden veel spieren gebruikt, er wordt een beroep gedaan op techniek, inzicht, inzet en mentaliteit. Daarnaast is het een heel sociale sport, teamwork is belangrijk, je hebt je eigen tegenstander waarmee je uiteraard de strijd aangaat maar je kunt niets zonder de anderen in je vak en team, teamsport bij uitstek waarbij het ook buiten de lijnen leuk en gezellig is. Want wij korfballen allemaal voor ons plezier, we willen beter worden maar ook gewoon lol maken met elkaar!

  Als trainer/coach van een C team weet je dat je kinderen/jongeren in je team krijgt die bezig zijn met het ontdekken van de wereld, steeds op zoek naar van alles, zichzelf, spanning, vermaak, nieuwe dingen en niet onbelangrijk de grenzen! Dit is positief, ze zijn namelijk op zoek naar wat ze allemaal kunnen, wat ze willen en wat er allemaal mogelijk is.

  Nu sluit dit goed aan bij mijn houding als trainer (en van vele andere trainers bij de C). Met je ploeg ben je ook op zoek naar wat er allemaal kan, steeds een beetje groeien, steeds een beetje meer. Vandaag vier doelpunten gescoord als team, morgen 5 of meer! Vandaag 5  minuten de nul vast gehouden, morgen misschien wel 10! Vandaag veel lol gehad op de training! Morgen weer!

  Als team is de C1 ook op zoek naar grenzen, we kunnen aardig korfballen en hebben daar plezier in. Vorig  jaar speelde we al samen als C2 en ontdekte we dat we hard aan het groeien waren, fysiek maar ook in het spel. De laatste dag van het veldseizoen voorjaar 2022 toonde de hele C dat in volle glorie. Vier C teams, vier kampioenen! Een mooi moment en uiteraard groot feest. Voor de C2 ook een moment van bezinning, wat kunnen we nog meer! Na een mooie zomer kwamen we terug als C1! De beloning voor het goede korfbal van voorgaand seizoen. We stonden op dat moment als 1 na beste C team genoteerd bij de breedte sport. Dat wekt verwachtingen! Dus we gaan het werk!

  De spelers waren in de vakantie ondertussen gewoon doorgegroeid, de jongens en meisjes waren nu echt heren en dames! Wordt dus een uitdaging om de groei op korfbalgebied ook zo groot te maken!

  Het openingstoernooi bij Excelsior werd direct een 1e test! We starten tegen een 1e klasse team met winst, mogen daarna tegen een poule genoot uit de competitie, weer winst en dan tegen 2e klasser Excelsior met als trainer Rick die ik ooit zelf training gaf! Moet dus wel een heel goed team zijn! En inderdaad, een mooie wedstrijd die we ook wonnen!  Beker mee naar huis, 1e prijs dit seizoen.

  Het veldseizoen.

  Veel bekende tegenstanders waar we al vaak van wonnen maar waar we ook vaak moeite mee hadden! 6 wedstrijden, 12 punten! Geen makkelijke overwinningen, soms slechte wedstrijden, vaker echter prima korfbal en steeds gevarieerder spel. De groei is zichtbaar in het spel en het plezier waar we mee spelen! Het terechte kampioenschap was voor deze groep de 3e op rij! Dankzij dit resultaat schuiven we een plekje op en zijn nu het beste C team in de breedte sport! We gaan dus weer actief op zoek naar verdere uitdaging! 

  Het zaalseizoen!

  De oefencampagne voor de zaal pakken we serieus aan, voor de opening van het seizoen in de eigen hal met onderlinge wedstrijden gaan we op visite bij de wedstrijdsporters van Weidevogels en Velocitas!  Een keer gelijk en een keer ruime winst! Onze kennismaking met wedstrijdsport bevalt prima! De time out was even wennen als onderdeel van een hele leuke ervaring!

  In het zaalseizoen veel vrije weekenden en een hele kerstvakantie! De eerste wedstrijden spelen we goed, veel scoren en strak verdedigen. Vooral het verdedigen doen we prima! Veel tegenstanders kunnen maar moeilijk omgaan met de hoge druk en komen niet in hun spel!

  Ruim voor de kerstvakantie gaan we op zoek naar een vakantieactiviteit! SKF uit Veenendaal organiseert een eindejaar toernooi, leuk wij willen wel meedoen! Opgeven dus!  Vrij snel kwam de afwijzing, dit is een hoofdklasse toernooi, jullie kunnen niet meedoen!  JA MAAR, meestal geen goede reactie, nu moest het even. Een mooi team CV opgesteld en de organisatie nog maar eens benaderd!  OK,   dat veranderd de zaak, kom maar naar Veenendaal op donderdag 29 december!

  In de kerstvakantie doorgetraind om scherp te blijven en onze trouwe reserve Solange uit de C3 vast gevraagd mee te trainen! We hebben 5 heren en 4 dames een extra dame kan dus geen kwaad!

  Op donderdag 29 december verzamelen we al om kwart voor 8 in de ochtend!  Veel ouders die mee willen en 10 enthousiaste spelers.  Speciaal voor het toernooi is er een extra coach gevraagd, Bart, een voormalig KZ 1 speler die ook nog eens ervaring heeft als coach in het wedstrijdkorfbal (afgelopen jaar landskampioen met de D1 van KZ)  komt ons ondersteunen. Vooral om de rust te bewaren want de spanning stijgt aardig bij spelers en coach!

  We reizen af richting Veenendaal via een filevrij parcours en wandelen om 09.00 uur de prachtige accommodatie van SKF op. Een eigen hal met kantine direct naast het eigen veld!

  De thuisploeg is al aan het inschieten dus onze spelers weten wat te doen en staan al snel ook te schieten en te wennen aan de sfeer, we hebben er zin in en zijn voor wel 300% gemotiveerd!  Onze 1e wedstrijd is pas om 10.05 dus ruim de tijd voor de voorbereiding en  even kijken naar de 1e wedstrijd van het toernooi! Maar eerst de kleedkamer in voor de voorbereidende babbel! Coach Bart deed hier al direct waar hij voor kwam en wist de ploeg op inspirerende wijze scherp te zetten !

  Op de tribune getuige van aantrekkelijk korfbal, mooie acties, veel snelheid en een verbazende spel intensiteit, alles gebeurt snel en met inzet, geen moment rust, zelfs de scheidsrechter fluit scherper en let op veel meer dingen!  Bij aanvang van onze 1e wedstrijd zegt hij het nog even speciaal, ik fluit wel alsof het hoofdklasse is hoor! Ja doen daar komen we voor! De spelers gedragen zich ondertussen “professioneel”, ze kijken naar de wedstrijd, letten op wat spelers goed kunnen en starten spontaan met de eigen voorbereiding, over een kwartiertje mogen wij! 

  De verwachtingen groeien ondertussen, we zien mooi korfbal en denken dat we wel een partijtje mee kunnen doen, ze gaan ons niet zomaar van het veld spelen!

  Dan start onze wedstrijd, gelijk tegen Unitas/Perspectief C1, de best presterende tegenstander in de lopende zaalcompetitie! Gelijk op papier de zwaarste tegenstander dus!  Onze C1 speelt vanaf het startsignaal geconcentreerd en met inzet. De beleving is gigantisch. Het spel gaat snel en alle spelers strijden constant om elke bal!  Een wedstrijd van 30 minuten zonder rust, alles geven dus en door gaan!  Aan het einde van de 30 minuten staan we voor!! Het uit spelen en behouden van de voorsprong vergt wat zenuwen! Maar dan is er de ontlading, boven verwachting goed gespeeld en de 1e wedstrijd gewonnen! De dag kan al niet meer stuk. Ook ouders tevreden en trots als andere teams op de tribune best onder de indruk zijn en dit ook laten horen!

  Dan een half uurtje rust en weer kijken naar de andere tegenstanders. Daarna  de tweede   tegen gastheer SKF C1  en direct de derde wedstrijd tegen Woudenberg C1!  In de wedstrijden die we zien blijken de teams erg gewaagd aan elkaar, de wedstrijden eindigen steeds gelijk. Er word fanatiek gespeeld en gecoacht, iedereen is echt op de winst uit!

  Onze 2e wedstrijd is spannend, we scoren steeds om en om. Er zijn wat directe aanwijzingen nodig voor de spelers om enkele goede tegenstanders uit te schakelen, hier komt de ervaring van Bart goed van pas, hij doorziet snel welke speler extra aandacht nodig heeft en weet met enkele concrete aanwijzingen ons spel verder te verbeteren!  De strijd blijft op en neer gaan, veel snelle acties, grote inzet en beleving aan beide zijde! Met een gelijke stand eindigt de wedstrijd. Heel even pauze, resetten, over drie minuten al de volgende wedstrijd!

  De spelers zijn eigenlijk al heel tevreden, twee mooie wedstrijden, een keer gewonnen en een keer gelijk!  Maar dan toch weer opladen, we willen nu meer, dit is niet onze grens, ook de derde wedstrijd willen  we vol aan de bak gaan!

  En dat doen we! Direct vanaf het begin weer fel, mooie acties, goed samenspel en een inzet die bewondering oogst!. Deze tegenstander is taai, ze scoren een paar keer makkelijk, onze aanval is echter zeer strijdlustig en weet steeds mee te scoren en zelfs voor te komen! Met nog maar heel weinig tijd op de klok komen we achter, tegenstanders blij, Phoenix C1, ja, hoe ga je daar mee om, we hebben geleerd van eerdere wedstrijden en situaties en gaan volop nog een keer in de aanval en dan staat Mika op! Op onnavolgbare wijze zet hij de laatste aanval  in, neemt nog 1 keer het hele vak mee en scoort! Het is weer gelijk en nog minder dan 30 seconde te gaan!  De laatste aanval van Woudenberg wordt goed gestopt door onze sterke verdediging! Ook deze wedstrijd eindigt gelijk!  Vier punten uit drie wedstrijden! Moe, zeer moe maar zo voldaan op de bank!!

  Dan de laatste wedstrijd van het toernooi kijken! Bij gelijkspel komt SKF ook op vier punten en bij verlies van SKF komt Unitas op 4 punten. We hebben dus een voorkeur bij het kijken, SKF mag niet winnen.

  De strijd gaat lang gelijk op, wanneer Unitas dan in de eindfase duidelijk voorkomt juicht Phoenix het dak van de zaal, spelers in het veld verbaasd! Zijn jullie voor ons! 

  Twee ploegen met 4 punten, Phoenix en Unitas/Perspectief, wat geeft de doorslag, onderling resultaat stelt het reglement.

  En laat dat nu Phoenix C1 zijn!!!!  Want wij hebben gewonnen van Unitas!!!  Dus, …….

  KAMPIOEN!

  Een geweldige ervaring voor ons als team, de intensiteit van het wedstrijdkorfbal op dit niveau was totaal nieuw en overrompelend. De ploeg heeft zich zeer goed geweerd en is meegegaan in de intensiteit van spelen en beleven!  We waren op zoek naar onze grens, kunnen we mee met de beste teams van Nederland!  En ja we kunnen mee! Willen mee en gaan mee!

  In 2023 gaan we verder als team, op zoek naar de grens, verder leren, want er is nog heel veel te leren, verder beleven, want er is nog heel veel te beleven en vooral verder genieten, want er is nog zo veel om van te genieten!

  Namens de volledige C1 een goed uiteinde van 2022 en een sportief en mooi 2023!


  Meer foto's? Kijk op onze fotopagina!